Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE) Nedir?
9 Aralık 2022

Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE) Nedir?

CAE, Bilgisayar Destekli Mühendislik anlamına gelmektedir. Computer Aided Engineering (CAE) ifadesinin kısaltması olarak karşımıza çıkan CAE, mühendislik analiz görevlerine yardımcı olmak için bilgisayar yazılımının geniş kullanımıdır. Bu tür CAE yazılımları, mühendislik problemlerini çözmek için Sonlu Elemanlar Analiz Yöntemini kullandığından FEA (Finite Element Analysis) olarak da bilinir. CAD; 3D tasarımın oluşturulmasıyla, CAM; 3D tasarımın üretilmesi ile ilgiliyken CAE ise mühendislik yöntemlerini kullanarak bu tasarımın özelliklerini test etmekle ilgilenir.

CAD (Computer Aided Design) yazılımları ile üreteceğimiz ürünü 3 boyutlu olarak tasarlarız. Bu adım üretim aşamasındaki bir ürünün ilk adımıdır. CAD yazılımları ile ürünümüzü test edemeyiz. Ürünümüzü test edebilmek için CAE (Computer Aided Engineering) yazılımlarına ihtiyacımız vardır. CAE programları ile birlikte tasarımını yaptığımız ürünlerin, üretime geçmeden bilgisayar ortamında belirlediğimiz sınır şartları sonucunda davranışlarını görebilir, prototip ve ürüne geçmeden önce tasarımlarımızı optimum seviyeye getirebiliriz. CAE uygulamalarının faydalarını 5 maddede özetleyecek olursak:

  • Oluşturulan tasarımların fiziksel olarak test edilmesine gerek kalmadan, bir deney ortamı kurma maliyetine girmeden, uygun programlar kullanılarak analizleri ve testleri gerçekleştirilir.
  • Tasarım hazırlanması, prototip oluşturulması test senaryolarının uygulanma döngülerinin en aza indirgenmesini sağlar.
  • CAE, mühendislik ekiplerinin tasarımlarında bulunan riskleri yönetmelerine ve üretim öncesinde tasarım hatalarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Simülasyon ile tasarımın görselleştirilmesi sağlanır.
  • Üründe ağırlık ve maliyet açısından tasarruf sağlanır.

cae-nedir-1

SOLIDWORKS Simulation paketleri ile birlikte doğrusal, doğrusal olmayan statik ve dinamik analiz özelliklerini sunar. Bu paketlerin sunduğu modüller ile birlikte tasarımlarınızı deney ortamına ihtiyaç duymadan;

  • Statik, Motion ve Yorulma
  • Titreşim, Burkulma, Termal, Parametrik ve Topoloji Optimizasyonu
  • Doğrusal Olmayan Deformasyonlar, Plastik Şekil Değiştirmeler, Zamana Bağlı Dinamik ve Harmonik Yükler

başlıkları altında inceleyebilir ve tasarımlarınızı optimum hale getirebilirsiniz.

bilgisayar destekli mühendislik

SOLIDWORKS Simulation paketleri ile birlikte Yapısal Analizleri yaparken ise ihtiyaçlarınıza yönelik;

  • Sıvı akışını, ısı transferini ve akışkan kuvvetlerini etkin biçimde analiz edebildiğiniz, dönen bölge, birleşik ısı transferi gibi birçok analizi zamana bağlı ve zamandan bağımsız seçenekleri ile simüle edebildiğiniz SOLIDWORKS Flow Simulation,
  • Plastik parça tasarımlarınızı doğrulayabildiğiniz parça ve enjeksiyon kalıbı tasarımlarında, üretim kusurlarını önceden fark edip maliyetli yeniden çalışmayı ortadan kaldırabileceğiniz SOLIDWORKS Plastics, programları ile birlikte tasarımlarınızı bilgisayar ortamında, üretim aşamalarına geçmeden analiz edebilirsiniz.

Sonuç olarak baktığımızda ürünlerimizi günümüz teknolojik gelişmelerine uygun, tasarım amacına yönelik, üretim ve deneysel ortam maliyetlerinden ve zamandan tasarruf ederek tasarlamak, test etmek için CAE programları kullanmak, CAD/CAM programlarını kullanmak kadar önemli bir noktaya gelmiştir.

Simülasyon ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için hemen tıklayın.

 

Teklif Al

Teklif Formu

Uzman satış, eğitim ve teknik destek personelimizle, çözüm ortaklarımıza kaliteli ürünleri, kaliteli hizmetle sunuyoruz.

    Teklif ve Randevu Formu Aydınlatma Metnini okudum ve anladım.
    Kimlik ve İletişim verilerimin, şirketiniz tarafından sunulan ürün ve hizmetler hakkında, reklam, kampanya, tanıtım faaliyetleri kapsamında ticari elektronik ileti alabilmek amacıyla işlenmesine açıkça rıza göstermekteyim.